пятница, 6 мая 2016 г.

У своїх постах, я часто говорю про те, що Ізраїль живе в стані війни, починаючи з моменту свого виникнення.


Сьогодні я хочу розповісти про один з таких періодів, який отримав назву «Шестиденна війна».

Навесні 1967 року, після загострення ситуації на Близькому Сході, в черговий раз зазвучали заклики повністю знищити Ізраїль. Сусіди відкрито мали намір винищити всіх євреїв, які проживають поруч. Проти маленького Ізраїлю виступила коаліція арабських країн: Єгипет, Сирія, Йорданія, Ірак, що багато в чому перевершувала його і за масою збройних сил, якості техніки, і за кількістю солдатів. Тільки в єгипетській армії налічувалося 240 тисяч осіб, в сирійській - 50 тисяч, 70 тисяч в армії Іраку. Крім того, Алжир, Саудівська Аравія, Кувейт та інші арабські країни, готові були вступити в конфлікт. Також нагадаю, що основну масу озброєння, яка використовувалася тоді проти Ізраїлю, постачав Радянський Союз.

Ізраїль, як два роки тому Україна, сподівався на підтримку з боку гарантів - США, Англії і Франції. 23 травня президент США Л. Джонсон виступив з критикою Близькосхідного конфлікту, заявивши, що блокада є незаконним актом і що США «сповнені рішучості гарантувати територіальну цілісність всіх країн Близького Сходу». Англія привела в стан бойової готовності свої військові кораблі в Середземному морі. Але далі заяв про крайню ступінь стурбованості і засудження конфлікту, справа не пішла. Ізраїлю залишалося розраховувати лише на власні сили.

Тоді ізраїльський уряд прийняв рішення про нанесення удару по єгипетській армії на Синайському півострові. Була проведена унікальна операція: щоб зробити ізраїльський удар несподіваним для супротивника, 3 червня тисячі ізраїльських солдатів отримали відпустку. Фотографії відпочиваючих на пляжах ізраїльських солдатів обійшли пресу всього світу. А вже 5 червня ВПС Ізраїлю на малій висоті атакували єгипетські військові аеродроми. На бойовий виліт, включаючи повернення, заправку і техогляд літака, у ізраїльтян йшло 57 хвилин, в той час як єгиптянам потрібно для цього близько двох годин. Ізраїльські літаки робили декілька заходів над ціллю, намагаючись досягнути більш точного попадання. Вже протягом перших годин війни єгипетська авіація як серйозна бойова сила, здатна надати підтримку сухопутним військам, перестала існувати. До кінця другого дня війни авіація Єгипту втратила 309 літаків і вертольотів, у тому числі всі 30 бомбардувальників дальнього радіусу дії ТУ-16.

У відповідь сирійська і йорданська авіація атакувала ізраїльські аеродроми: об'єднана авіація знищила кілька макетів ізраїльських літаків і один траспортник. У відповідь ізраїльтяни, завдяки точним і злагодженим діям, знищили 60 сирійський літаків, 40 йорданських і 50 єгипетських МІГів... Завдяки такій блискучій стратегії, результат війни був практично вирішений. Далі була сухопутна операція, в результаті якої Ізраїль не втратив, а здобув нові території.

Незважаючи на втрати, тоді об'єднані війська заявляли про успіх операції проти Ізраїлю. Для позитивної картинки, треба думати. Найбільш ворожу Ізраїлю позицію, крім арабських країн, зайняв і Радянський Союз. Уже в перший день війни радянські ЗМІ звинувачували Ізраїль в агресії проти Єгипту, а радянський уряд заявив, що «залишає за собою право вживати будь-які дії, які може зажадати обстановка». Крім того, СРСР пообіцяв не втрутиться в арабо-ізраїльський конфлікт, якщо і США не втручатимуться. Знайомий мотив. Але вже 10 червня СРСР розірвали дипломатичні відносини з Ізраїлем. З самого початку конфлікту в Єгипет, Сирію, Ірак потужним потоком поринуло радянське озброєння.

Зовсім недавно стало відомо, що та війна могла закінчитися і зовсім інакше. В 1967 році СРСР готовий був завдати удару по ядерному реактору в Дімоні, в пустелі Негев. В результаті атаки, вся карта Близькосхідного регіону була б в прямому сенсі слова перекроєна, як і історія. 10 червня було віддано наказ про нанесення бомбових ударів по ядерному реактору в Дімоні і по ряду інших цілей на території Ізраїлю. Для виконання цього завдання передбачалося використовувати тридцять стратегічних бомбардувальників ТУ-16, які повинні були пролетіти через територію Туреччини під виглядом єгипетської авіації. В останній момент Туреччина не дала дозвіл на проліт радянських літаків.

У Шестиденній війни Ізраїль здобув одну з найяскравіших перемог не тільки у своїй, а й у світовій історії. Були розгромлені армії трьох арабських країн, які втратили понад 15 тисяч убитими, близько 6 тисяч солдатів і офіцерів були взяті в полон. Ізраїль втратив убитими 777 чоловік. Запорукою такої блискучої перемоги стала прекрасна підготовка ізраїльських солдатів, високий бойовий дух, правильна стратегія керівництва. Ізраїль просто виявився готовим. В результаті Шестиденної війни об'єднаний Єрусалим став столицею Ізраїлю, до Ізраїлю були приєднані Голанські висоти, які мають стратегічне значення. Під контроль Ізраїлю перейшли Синай і західний берег річки Йордан.

На мій погляд, зараз Україна знаходиться в дуже схожій ситуації. І сьогодні її майбутнє залежить від правильно обраної тактики, тому що ні бойового духу, ні рішучості українським солдатам не позичати. Історія показує, що навіть малими силами можливо відстояти власну незалежність і перемогти будь-якого ворога.

Комментариев нет:

Отправить комментарий